HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Podłaczenie subwoofera do amplitunera.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/17 23:43 #396107

  • p_b1
  • p_b1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam. Jestem w sprawach audio prawie zupełnie "zielony", więc proszę o wyrozumiałość :wink:

Posiadam amplitunera JVC RX-ES1, który ma wyjście coaxial (RCA) na aktywny sub. Chciałem taki zakupić lecz niektóre posiadają 2 wejścia ( kanał lewy i prawy).
Moje pytanie brzmi:
Czy można zastosować kabel typu Y czyli: 1xRCA - 2xRCA ???

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/18 11:04 #396112

  • Woszkowaty
  • Woszkowaty Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1353
  • Otrzymane podziękowania: 0
Dobrze myślisz, kabel do subwoofera typu Y -> RCA-2xRCA, np. :
http://www.sklep.rms.pl/index.php?k109, ... era-typu-y
W najgorszym wypadku możesz podłączyć jednym RCA, obojętnie czy L czy R - nic się nie stanie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Być - robić - mieć.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/18 19:12 #396141

  • p_b1
  • p_b1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0

Woszkowaty napisał: Dobrze myślisz, kabel do subwoofera typu Y -> RCA-2xRCA, np. :
http://www.sklep.rms.pl/index.php?k109, ... era-typu-y
W najgorszym wypadku możesz podłączyć jednym RCA, obojętnie czy L czy R - nic się nie stanie.




Nic się nie stanie,ok - ale czy dźwięk będzie taki jak przez Y ???
a jeśli te wejścia są liniowe to da radę przez coaxial ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/18 21:53 #396151

  • Woszkowaty
  • Woszkowaty Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1353
  • Otrzymane podziękowania: 0
W instrukcjach niektórych subwooferów jest zapis, że płynną regulację odcięcia częstotliwości można zrealizować tylko przy połączeniu przez wejście LFE ( w Twoim przypadku kablem sub Y ) - więc taki kabel Ci polecam.

Jeśli masz kabel coaxialny RCA-RCA - możesz śmiało podłączyć. Kabel coaxialny służy do łączenia dwóch urządzeń cyfrowo lub analogowo. Coaxialny ma dodatkowo ekran.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Być - robić - mieć.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/18 22:33 #396154

  • p_b1
  • p_b1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
Przeanalizowałem ang. instrukcję amplitunera i tam piszą o kablu RCA i nic o coaxialu jeśli chodzi o wyjście na woofer.
To zgadzałoby się z twoja odpowiedzią, myślę o użyciu kabla RCA Y.

Dzięki wielkie za pomoc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckibarthredakcjaModerator
Włącz/wyłącz Emotikony Historia Małe info Kide Chat

Powered by Kide Shoutbox

18:36-- John 1.5 V: Takich cacek jak GX-66 się nie sprzedaje. W każdym razie ja bym nie sprzedał, chyba, że wchodziła by w rachubę wymiana za GX-F91 ;)
15:02-- Tomek Olendzki: f91 zacny sprzet ale chyba od 66 to klasa wyżej.. poczekam spokojnie.......cda7 mi tu z ogloszenia wpadlo i ea a7 tez :-)
18:50-- smykus_starszy: Stryjku, Lipa daleko od Zaklikowa? Świat się robi coraz mniejszy ;)
13:56-- Maciej Stryjecki: To zależy jak się chce tam znaleźć. Z buta dość daleko, rowerem juz spoko. Jedno wiadomo: warto. W Lipe zawsze były najpiekniejsze dziewczyny w okolicy.
12:48-- andrzej paszkowski1: :P
12:48-- andrzej paszkowski1: (?)
12:07-- maksu92: Siemanko wszystkim male pytanko mam troche sie zdziwilem co sie stalo ale moja wieza pokazuje komunikat " check sp wires " wiem chodzi u o przewody zdziwilem sie poniewaz na 2 glosniku wszystko gra normalnie czyzby spalony kanał? ;) glosnik lewy dziala do 00 db powyzej juz sie wylacza wieza prosze o w miare szybka odpowiedz ;c martwie sie o moj sprzęcik ;c
12:15-- maksu92: mozliwe ze spalil sie jakis opornik czy cos? :) no bo dziwne to dla mnie na prawej stronie glosnik gra i buczy ale jak juz zalacze na lewa strone gra strasznie cicho .. ;c
12:33-- maksu92: wpomne tez ze reszta kanalow 3 centralne i 1 duzy dzialaja normalnie
10:24-- John 1.5 V: Prawdopodobnie zjarałeś jedną z końcówek mocy (czyli tranzystor czy raczej układ scalonych tranzystorów) i prawdę mówiąc wcale mnie to nie dziwi jeśli odkręcasz gałę do 00dB. Powiem więcej - dobrze Ci tak. Teraz przynajmniej jakiś serwisant zarobi parę złotych.
21:19-- maksu92: Dzieki za te pocieszenie ale to jednak nic z amplitunerem tylko zwrotnica w glosniku siadla :)

P.S Dobre wspolczucie ;) przeprowadz sie do domku 1 rodzinnego to nikt nie bedzie ci zalowac tez sluchac muzyki na full ;D bo sprzet jest po to by napier* a nie sie marnowal i sie kurzył..
19:14-- Adam Szulc: 8'50'' https://www.youtube.com/watch?v=pazQoQbe8UY
15:28-- mr__white: Hej. Czy moze ktoś udzielić mi wskazówek jak umiescic nowy temat na forum stereo gdyż cały czas wyskakuje mi jakiś błąd
11:35-- John 1.5 V: Nic szczególnego nie trzeba robić. Logujesz się, wchodzisz na zakładkę [STEREO] czy jakąś inną, klikasz [nowy wątek], wpisujesz temat, tekst, klikasz [wyślij] i gotowe.
7:04-- Kamil Dr: Denon 1508 vs YAMAHA RX-V677 ktoś pomoże w wyborze?
7:05-- Kamil Dr: wiem, że sprzęty różni sporo względem czasu ale potrzebuję dobrego KD 7.1
12:48-- Kamil Dr: Pioneer VSX-1019AH ewentualnie jeszcze ten model
12:48-- Kamil Dr: Będę wdzięczny za pomoc w wyborze
23:26-- andrzej93q: Dzień dobry.
Proszę pod powiedzieć czy da się normalnie podłączyć końcówkę mocy do głośników i laptopa.
Model końcówki mocy SONY LBT-A790; kolumny od wieży SONY cmt cp 11; laptop HP 6470b
9:55-- andrzej93q: http://allegro.pl/koncowka-mocy-sony-lbt-a790-i6847672582.html
9:56-- andrzej93q: Przepraszam chodzi mi o końcówce mocy TA-A790N , kupiłem ją po ogłoszeniu http://allegro.pl/koncowka-mocy-sony-lbt-a790-i6847672582.html
2:40-- andrzej93q: Postanowiłem zainwestować niewielką sumę około 350zł na wzmacniacz i kolumny, jeżeli ktoś podrzucę lepsze warianty sprzętu używanego w cenie bliskiej do mojej, to będę bardzo wdzięczny=)
19:40-- Bartasek: ile wart aktualnie jest harman hk680?
21:20-- John 1.5 V: To zależy ile przeleżał w zawilgoconej piwnicy, oraz czy chwilę przed zniesieniem go tam nie obsługiwał srogiego melanżu u seby.
16:21-- Bartasek: warto czy nie?
7:56-- John 1.5 V: Nie zrozumiałeś powyższego czy jak ? To zależy od stanu technicznego. Wzmacniacz jak był nowy to był OK ale jak go używał debil to nadaje się na złom i nie warto go brać nawet z dopłatą. Ty mi powiedz np. czy warto kupić Audi A4, kolor srebrny, stan nieznany ?
8:50-- Bartasek: więc załóżmy, że stan techniczny 100%
10:01-- John 1.5 V: A to akurat jest niemożliwe. Nawet gdybyś trafił na zafoliowany egzemplarz który przeleżał na magazynie 20 ileś tam lat to i tak kondensatory mogły się w nim rozleźć. Zerknij "se" na allegro po ile średnio chodzą - teraz widzę "dwa sztuki". Ja bym nie dał ale jak ktoś jest fanem marki to cena schodzi na drugi plan.
16:31-- Bartasek: Dobrze, ale to tak można napisać o kazdym wzmacniaczu. To nie o to chodzi. Mogę mieć hk680 za 650 zł. Co innego za to dostanę?
16:34-- Bartasek: za 680*
8:10-- andrzej93q: http://allegro.pl/glosnik-wysokotonowy-te001-tweeter-100w-110x110mm-i6611292504.html?fromVariant=6750968076
8:11-- andrzej93q: W "quadral KE 110.8" słabo słychać wysokie tony,
11:42-- billy idol: 25 lat zabawy z elektroniką - wszelaką - nauczył mnie jednego
18:37-- John 1.5 V: Jeśli Harman to szukałbym raczej PM655 VXI - są teraz dwa na aukcjach. Poza tym np. DENON PMA-980R.
18:54-- xMilky520: Słuchawki i karta dźwiękowa do 150 dolarów z amazon us. Witam! Odrazu na wstępie pisze że nie jestem audiofilem i się nie znam na dźwięku. Szukam słuchawek do słuchania muzyki i grania w gry typu CSGO, Battlefield itp. Tak jak w tytule do 150$ razem z kartą dźwiękową z amerykanskiego amazona (ponieważ mieszkam w usa).
Moje wymgania to dobre pozycjonowanie w grach i aby były zamknięte. Zgóry dziękuje za pomoc :)
15:40-- Bartasek: DENON PMA-1055R też wydaje się fajny

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą wysyłać wiadomości, zerejestruj or zaloguj