HFM

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Podłaczenie subwoofera do amplitunera.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/17 23:43 #396107

  • p_b1
  • p_b1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam. Jestem w sprawach audio prawie zupełnie "zielony", więc proszę o wyrozumiałość :wink:

Posiadam amplitunera JVC RX-ES1, który ma wyjście coaxial (RCA) na aktywny sub. Chciałem taki zakupić lecz niektóre posiadają 2 wejścia ( kanał lewy i prawy).
Moje pytanie brzmi:
Czy można zastosować kabel typu Y czyli: 1xRCA - 2xRCA ???

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/18 11:04 #396112

  • Woszkowaty
  • Woszkowaty Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1353
  • Otrzymane podziękowania: 0
Dobrze myślisz, kabel do subwoofera typu Y -> RCA-2xRCA, np. :
http://www.sklep.rms.pl/index.php?k109, ... era-typu-y
W najgorszym wypadku możesz podłączyć jednym RCA, obojętnie czy L czy R - nic się nie stanie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Być - robić - mieć.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/18 19:12 #396141

  • p_b1
  • p_b1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0

Woszkowaty napisał: Dobrze myślisz, kabel do subwoofera typu Y -> RCA-2xRCA, np. :
http://www.sklep.rms.pl/index.php?k109, ... era-typu-y
W najgorszym wypadku możesz podłączyć jednym RCA, obojętnie czy L czy R - nic się nie stanie.




Nic się nie stanie,ok - ale czy dźwięk będzie taki jak przez Y ???
a jeśli te wejścia są liniowe to da radę przez coaxial ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/18 21:53 #396151

  • Woszkowaty
  • Woszkowaty Avatar
  • Wylogowany
  • Guru
  • Guru
  • Posty: 1353
  • Otrzymane podziękowania: 0
W instrukcjach niektórych subwooferów jest zapis, że płynną regulację odcięcia częstotliwości można zrealizować tylko przy połączeniu przez wejście LFE ( w Twoim przypadku kablem sub Y ) - więc taki kabel Ci polecam.

Jeśli masz kabel coaxialny RCA-RCA - możesz śmiało podłączyć. Kabel coaxialny służy do łączenia dwóch urządzeń cyfrowo lub analogowo. Coaxialny ma dodatkowo ekran.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Być - robić - mieć.

Podłaczenie subwoofera do amplitunera. 2012/09/18 22:33 #396154

  • p_b1
  • p_b1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Użytkownik forum
  • Użytkownik forum
  • Posty: 3
  • Otrzymane podziękowania: 0
Przeanalizowałem ang. instrukcję amplitunera i tam piszą o kablu RCA i nic o coaxialu jeśli chodzi o wyjście na woofer.
To zgadzałoby się z twoja odpowiedzią, myślę o użyciu kabla RCA Y.

Dzięki wielkie za pomoc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Maciej StryjeckibarthredakcjaModerator
Włącz/wyłącz Emotikony Historia Małe info Kide Chat

Powered by Kide Shoutbox

8:09-- John 1.5 V: Chyba potrzebny byłby nieco szybszy nadzór nad forum bo kitajec znów się nudzi.
8:46-- John 1.5 V: https://4.bp.blogspot.com/-IazdsLPARlQ/VyyD86FnVxI/AAAAAAAABB4/sVKh61NPycchhVK070elliLsiB1KlG-kQCLcB/s1600/bot.jpg
9:07-- Adam Szulc: Dlaczego sądzisz, że to Kitajec?
11:04-- John 1.5 V: Po nicku
11:10-- John 1.5 V: zlepki liter jak: xia, jin są charakterystyczne dla Chin. Pochodzą od nazw miejscowości lub regionów. Trochę z nimi koresponduję i czasem widzimy się na targach, więc opatrzyły mi się też nazwy firm w których bardzo często jest wpleciona nazwa miejscowości np. Ningbo Jinding Fasteners.
11:12-- John 1.5 V: I jeszcze np. jia - czyli właśnie użytkownik jianbin + jakieś cyferki
11:17-- John 1.5 V: Poza ty pasuje godzina aktywności. Zalogował się ok. pierwszej w nocy i wklejał sznurki do trzeciej z groszami. Dodaj sobie 7 godzin dla strefy przemysłowej w chinach i wychodzi na to że zaraz po ósmej ich czasu zaczął "pracę" i skończył przed południem.
11:21-- John 1.5 V: Może dot byłby w stanie zablokować logowanie z tamtejszych IP chyba, że stosuje jakieś obejście czy choćby TOR-a, to wtedy raczej dupa blada. Nie wiem, moja "wiedza" jest tu powierzchowna.
17:19-- Keeis: Proszę o pomoc http://hi-fi.com.pl/forum/1-stereo/27535-s%C5%82uchawki-nauszne,-przewodowe-do-200z%C5%82 :)
19:57-- Mirecki: Masz na stronie w zakładkach ranking ... Za te pieniądze dla taty to bardzo ciężko , nawet używki.
18:43-- preppers: Dzięki Ci za odpowiedż poczytam o tym sprzęcie
22:15-- carlocarlosito: Panowie, wracam po przerwie na forum, brat szuka jakiegoś fajnego zestawu pod rocka, bluesa, trochę elektro, patrzę przeglądam allegro za kolumnami i wzmacniaczem, co sądzicie o http://allegro.pl/acoustic-energy-aesprit-ae-309-w-dobrym-stanie-i7075083479.html#thumb/4
11:22-- Jarek2176: dzień dobry , wczoraj wpada sąsiad i ,,ale u ciebie łupie muza /' O.O co jak gdzie choć zobacz małe głośniczki i wzmak na ,,9'' zgłupiał :D
14:13-- 16maras: Witam czy do kolumn: https://m.euro.com.pl/zestawy-kolumn/yamaha-ns-777-ns-c444-ns-333-czarny.bhtml
14:13-- 16maras: wystarczy amplituner
14:14-- 16maras: https://m.euro.com.pl/amplitunery/yamaha-rx-as710b-dab-czarny.bhtml Czy może mocniejszy wybrać ?
19:47-- Kamil89: Wiem moze mi napisac ktos o amplitunerze LG ar702ns
7:54-- John 1.5 V: A co byś chciał wiedzieć ?
19:55-- Kamil89: Czy nadaje sie to do czegos
6:12-- KrzysztofKlepacz: Witam szanowne grono posiadam b&w683 s2 do tego dołączono yamaha nr602 z cd + tn300 teac gramofon on najsłabiej w tym zestawieniu coś muszę z tym zrobić może wzmak jakieś podpowiedzi co do nich( b&w) pomieszczenie 25m mam wrażenie że te głośniki się duszą może ktoś ma już rozwiązanie pomocy:(
8:53-- leilei3915: 2018116 leilei3915
10:34-- JacekB: Bang & Olufsen BEOPLAY H4 w gorącym strzale https://www.al.to/goracy_strzal/13606
21:35-- Jarek2176: dobry wieczór :D to tu teraz przeniesiono śmietnik ?
21:38-- John 1.5 V: Wolisz jak jest na forum ? ;)
21:39-- John 1.5 V: W sumie jest w tym jakaś tam korzyść bo wyłażą na wierzch stare zapomniane dawno wątki.
21:46-- Jarek2176: ,,zarząd" forum się chyba starzeje kiedyś nie do pomyślenia żeby pasożyt po forum się szwendał
12:48-- Kira-L: Witam, wrzuciłam posta odnośnie zakupu gramofonu moze ktos obeznany w temacie się wypowie
21:05-- Dzaanis: Hej, zna się może ktoś na wieżach, troszkę starszych :)
21:07-- Dzaanis: Podłączyłam do wieży w wejście AUX kabel a drugą końcówkę do telefonu. Wybrałam opcje aux ale nie słychać dźwięku. Za to słychać go cicho między wybieranie opcji tuner- CD- tape- aux. Co moze byc?
14:04-- tomek4446: Ustawiasz, jest w instrukcji amp. Naciskasz MAIN ZONE i STRAIGHT , ustawiasz właściwą wartość.
18:24-- darkarel: Od 3 tygodni użytkuję DENON CEOL i nie mogę uwierzyć, że tak gubi tony wysokie. Myślałem, że z upływem czasu przestanie mi przeszkadzać płaski dźwięk posiadanej wieży SONY i Philips. Ale nie, więc oddałem je w dobre ręce i walczę z Ceolem, który brakiem basów nie grzeszy. Natomiast tonów wysokich słyszalnych na tych samych otworów w telefonie i słuchawkach nie ma. Proszę radę na co te głośniki wymienić: pokój 19 m2 i brak miejsca na głośniki podłogowe.
20:34-- Maciejos87: witam na forumowiczów
18:16-- Jarek2176: dobry wieczór , Adela sie wydziera , bas łupie koniec tygodnia da się żyć... z bólem jakoś :)
22:36-- Microkorgxl: Sprzedam microkorg xl+ nieużywany
22:37-- Microkorgxl: spezeda
22:37-- Microkorgxl: https://m.olx.pl/oferta/korg-microkorg-xl-nieuzywany-CID751-IDshn53.html?ref%5B0%5D%5Bpath%5D%5B0%5D=417877709&ref%5B0%5D%5Bajax%5D=1&ref%5B0%5D%5Baction%5D=myaccount&ref%5B0%5D%5Bmethod%5D=details

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą wysyłać wiadomości, zerejestruj or zaloguj